top of page
  • skatiyoga

VITAMINTANK - Kora őszi gyümölcs-útmutató 🍇

Updated: Oct 4, 2023

Egyél sok-sok bogyót és gyümölcsöt! Evidenciának hangzik (ez is), de nem lehet elégszer ismételni, mert a valóságban valahogy mégsem lakmározunk eleget a frissen betakarított gyümölcsökből. Pedig nem véletlenül van most ennek itt az ideje. 🍎🍐🍇🍓


Az vagy, amit megeszel, jól ismerjük a mondást, és valóban, nem árt néha emlékeztetni magunkat, hogy a testünk csupán abból tud építkezni, amivel tápláljuk. Az ájurvédikus felfogás kicsit tovább gondolja ezt a folyamatot, és inkább úgy fogalmaz, "az vagy, amit megemésztesz." Márpedig ebben eléggé eltérőek vagyunk. Míg a pitta típus akár vasat is ehetne, olyan erős az emésztése, addig a váta és kapha alkatúaknak egyáltalán nem mindegy, hogyan étkeznek. Az azonban mindenkire érvényes, hogy a vitaminokban dús, friss, helyi gyümölcsökkel most mindenképp érdemes feltankolni a szervezetet. Használd ki a természet által nyújtott szezonális terméseket, amik segítenek egyensúlyt teremteni az indián nyár átmenetében. Most még pont elcsípheted a nyárvégi, napérlelte bogyókat, de már az őszi csemegéket is élvezheted:

  • alma, körte

  • őszibarack

  • szeder, áfonya

  • füge

  • szőlő

  • szilva

A kora őszi időszakban bátran lakmározz a friss termésekből nyersen is (kivéve, ha váta túlsúlyod van), így kivezetheted a szervezetedből a nyáron felgyülemlett Pittát (fölös tüzet), a rostok pedig jó hatással lesznek a beleidre. Miután azonban lepotyogtak a gyümölcsök és csípősebb a levegő, fogyaszd őket inkább főzve, sütve vagy párolva, esetleg kompót vagy lekvár formájában, így támogatva az emésztésedet és átmelegítve a szervezetedet.

Önmagában a gyümölcs valódi nektárt jelent a testnek, mely életerőt ad és segíti a méregtelenítést. Azonban nem mindegy, hogyan és mikor eszed. Az ájurvéda szerint a legjobb időszak a nap első fele és inkább "snack"-ként, elkülönítve más élelmiszerektől. Desszertként semmiképp se ajánlott, mert erjedést okoz. A különböző gyümölcsöket nem jó keverni sem (igen, ilyen alapon tehát kerülendő a gyümölcssaláta és a smoothie), maximum az egyfajtákat (pl. bogyók, alma-körte, citrusok stb). Még fontosabb, hogy más élelmiszerrel NE keverjük, főleg tejtermékkel (gyümölcsjoghurt, turmix), mert energetikailag más minőségeket hordoznak, más emésztőenzimeket igényelnek és ezért összezavarják a rendszert, olyan (savanyú) utóhatást eredményezve, ami emésztési zavarokhoz vezethet. Egész más viszont, ha fűszerekkel megpárolod és chutney formájában fogyasztod, így már eheted jóízűen főtt étel mellé is. Az aszalt gyümölcs szintén egy újabb kategória, ezeket lehet keverni, de érdemes jó pár órára beáztatni fogyasztás előtt, főleg vátáknak.

Sokszor bizony nem is gondolnánk, mennyi galibát okozunk a testnek (székrekedés, hasmenés, gázosodás, reflux stb) azzal, hogy nem figyeljük meg, hogy hatnak ránk az ételek. Miközben azt gondoljuk, hogy egészségesen taplálkozunk, lassú méreggé is válhat egy-egy helytelen táplálkozási szokás.

Neked melyik a kedvenc gyümölcsöd és hogy szoktad enni?

11 views0 comments

Comments


bottom of page