top of page
  • skatiyoga

NAPI GERINCRUTIN

Tudod-e, mire van szüksége a gerincednek nap mint nap? A helyes testtartásra, ez egyértelmű. A helyes állás az alapok alapja, ha ez nincs meg, nézd meg ezt a Tízperces videót, hogy megérezd a talapzatot, a gyökereidet és rögzítsd az idegrendszeredben a fókuszpontokat, hogy előbb-utóbb ez legyen az alapállapot!


Másrészt viszont ugyanilyen fontos, hogy szisztematikusan átmozgassuk a gerincet minden irányban ahhoz, hogy megőrizzük az alapvető stabilizáló és mobilizáló funkcióját. A fő irányok: hosszanti nyújtás, oldalhajlás, előrehajlás, hátrahajlás és csavarás. Elsőre talán bonyolultnak hangzik, de valójában nagyon logikus és egyszerű a módszer, és ha egyszer megtanulod, onnantól már reggel az ágyból kikelve is elvégezheted akár 10 perc alatt.A gerincről leggyakrabban elsőre a vázfunkció jut eszünkbe, és való igaz, ez a vázszerkezetünk alappillére, mely felel testünk stabiliásáért és mobilitásáért. Ezért is olyan fontos a karbantartása, a gerincmenti izmok nyújtása és erősítése egyaránt. Másik lényeges funkciója a gerincvelő védelme, mely az agy mellett a központi idegrendszerünk része. A gerinc minden irányú átmozgatása tehát jelentősen befolyásolja az idegállapotunkat. Az előrehajlás például nyugtató, míg a hátrahajlás élénkítő hatású, a csavarás pedig vitalizálja a gerincvelői idegeket. A gerincjóga ennek fényében nemcsak fizikailag hoz rendbe, hanem a szellemi felfrissülést is megtapasztalhatjuk.


Ha szeretnéd megtanulni, tudatosítani és rendszeresen alkalmazni a helyes mozdulatokat, a FinOMyoga stúdióban lehetőséged van bejelentkezni Magánórára. Ha inkább a csoportos jógafoglalkozásokat részesíted előnyben, akkor tekintsd meg a honlapon az ÓRAREND aloldalt vagy az ÓRATÍPUSOK fülben a Csoportos órák szekciót.


1 view0 comments

Comments


bottom of page