top of page
  • skatiyoga

MEGFÁZÁSRA

Mindenki tapasztalja: rengeteg most a beteg. Akár Covid, akár influenza, akár valami más vírus vagy bakteriális fertőzés okozza, a nátha, torok- és légúti problémák általában váta-kapha rendellenességre utalnak. A tünetek enyhítésére íme pár egyszerű, házi praktika:


- Mindenekelőtt: LASSÍTÁS, LEÁLLÁS, PIHENÉS! Azonnal! Az a saját tapasztalatom, hogy ha azon nyomban, akár csak egy aprócska tünet (pl. torokkaparás, gyakori tüsszentés) megjelenésekor, rögtön reagálok, akkor még el lehet kapni és meg lehet előzni a betegséget. Adj időt és egy kis szabadságot magadnak, ez minden regenerálódás alapszabálya. Legjobb gyakorlat ilyenkor a RELAXÁCIÓ, IMAGINÁCIÓ és a LÉGZÉSTUDATOSSÁG, mert bizony gyógyíthatod magad belülről is.


- GYÖMBÉR: Talán a legjobb betegségűző. Lehet teában, meleg italként fogyasztani különböző melegítő és anyagcserefokozó fűszerekkel (ld.lejjebb), ételekbe belefőzni vagy önmagában is akár elszopogatni. Vigyázat: aszpirinnel együtt ne fogyaszd, mindkettő vérhígító, ezért legyen minimum 2 óra különbség a gyömbéres készítmények és az aszpirin szedése között. Kedvenc Immun Limo kombóm: citrom, gyömbér, méz (akkor tedd bele, amikor már nem tűzforró!), plusz valami zöld (rozmaring / oregánó / kakukkfű stb) vagy nyugtató (levendula / citromfű).- VITAMIN TURBÓ: Érdemes dupla adag C- és D-vitamint bevinni. Én ezt még kiegészítem propolisz és grapefruit magolaj cseppekkel.


- TEÁK, FŰSZEREK: kurkuma, fahéj, kardamom, szegűszeg, feketebors, kakukkű, kamilla, zsálya, rozmaring, oregánó, bíbor kasvirág, bodza, hársfa, bazsalikom (Tulsi is, sőt!), citromfű, édesgyökér. Egyszerre csak max. 3-4-féle legyen a keverékben, illetve érdemes utánanézni a pontos élettani hatásoknak.


- INHALÁLÁS: sós vízzel vagy kamillával, rozmaringgal, szegfűszeggel, eukaliptusszal az orrmelléküregek tisztulásáért. Ennél is nagyobb kedvencem és szerintem az egyik leghatékonyabb módszer az ORRMOSÁS, akár néti kancsóval, akár bármilyen kisebb méretű csőrös edénnyel vagy patikában is kapható orrmosó szettel, nagyon tudom ajánlani, csodákat művel! A ghível való csepegtetés is jó technika, csak ne közvetlenül az orrmosás után.


- KÖNNYŰ TÁPLÁLKOZÁS vagy KÍMÉLETES LÉBÖJT: betegség idején a szervezetnek jó sok energiára van szüksége a bacik legyőzéséhez, így ilyenkor ne terheljük túl az emésztőrendszert, mert az is energiába kerül. Hatékony vírus-és baktériumölő élelmiszerek: méz, hagyma, fokhagyma, citrom, grapefruit. A tejtermékeket ilyenkor kerülni kell erősen nyákképző hatásuk miatt (a fűszeres „aranytej” kivételt képez bizonyos esetekben).


- ALVÁS: időben és eleget! Ez elengedhetetlen.


- MOZGÁS: csak ha jólesik, keveset és nagyon könnyedén. Pl. kellemes nyújtózkodás, gerinc átmozgatása, nyirokrendszer stimulálása és a tüdő átlélegzése speciális gyakorlatokkal (erről hamarosan jön a videó), önmasszázs, önpaskolás.


- MELEGEN TARTÁS: nyakat, füleket, derekat, lábszárakat, lábfejeket tartsuk melegen!


- FINOMSÁG receptek (forrás: Vasant Lad):

Alap: méz, kurkuma, gyömbér, citrom, cayenne bors – ezeket keverheted ízlés szerint és ehetsz belőle naponta több kanállal is.

Náthára, köhögésre: fél tk. fahéj + 1 tk. méz 2-3x/nap.

Hurutos köhögésre: ¼ tk. feketebors + 1 tk. méz teligyomorra (rekedtes, érdes hangnál méz helyett inkább ghível).


- EXTRA TIPP: "Ha nincs orvosod, legyen orvosod ez a három: vidám kedv, nyugalom, mértékletes élet." (Salernoi iskola)


Recent Posts

See All

תגובות


bottom of page