top of page
 • skatiyoga

SZÍNTERÁPIA

Töltsd a szabadidődet a friss levegőn, engedd, hogy elkápráztassanak a változó színek!

Így október végén már igazán benne vagyunk az őszben. Megfigyelheted, ahogy a nyár élénk színeit lassacskán az ősz aranyló árnyalatai váltják fel, még akkor is, ha az időjárás trükközik egy-két napra mostanában.


Az ájurvéda azt ajánlja, hogy az évszakokkal és azok váltakozásával összhangban igyekezzünk formálni az életmódunkat, ezzel megóvva az egészségünket. Ez mind a táplálkozásra, testmozgásra vonatkozik, de még az öltözködésre is!

Hogyan öltözz ősszel, hogy egészséges maradj és jól érezd magadat?

Öltözz MELEGEN és RÉTEGESEN! Ezzel ellensúlyozhatod a megnövekedett Váta energiát. Viselj sapkát sálat, legyen mit le-, vagy épp felvenned. Ez különösen fontos, amikor egyes helyiségekben még a légkondit, máshol viszont már a fűtést működtetik, vagy épp az aktuális szeszélyes hőmérséklet ingadozások közepette.

HASZNÁLJ ŐSZI SZÍNEKET!

A színterápia néven is ismert kromoterápia azt tanítja, hogy minden színnek más-más rezgési energiája van, és hogy finom energetikájuk hatással van fizikai, mentális és spirituális testünkre. Egyes színek például melegítő és földelő hatásúak, mások könnyűek és tisztítanak, és vannak, amelyek valahol e spektrum között helyezkednek el.


SZÍNEK HATÁSA AZ ÁJURVÉDA SZERINT:


Vörös:

 • Forró, száraz, serkentő, radzsaszikus (aktivitás, szenvedély, agresszió)

 • Keringésfokozó, fűtő hatású

 • Legjobb a Kapha számára; súlyosbítja a Pittát, a rózsaszín kiegyensúlyozó lehet a Váta számára

 • A tiszta piros szín erősen stimuláló, növelheti az agresszivitást, míg az enyhébb árnyalatok emelik a vitalitást, a szeretetet, a nyugalmat és az örömöt, ugyanakkor Kaphánál a túl sok rózsaszín letargiához vezethet

Emeli a vér hőmérsékletét és serkenti a vérkeringést. Jótékony hatása miatt a vérszegénységben, fáradtságban, bénulásban és kimerültségben szenvedők ápolására is használják.

Ájurvedikus szempontból a vörös melegít és stimulál. Enyhíti a fokozott váta állapotot és csökkenti a többlet kaphát. Fűtő hatása miatt azonban ennek a színnek a túlzott használata súlyosbíthatja a pittát, és gyulladásos betegségeket, például kötőhártya-gyulladást is okozhat. A vörös a vérünkkel van kapcsolatban. Serkenti a vörösvértestek képződését és javítja a keringést. Segít továbbá fenntartani a bőr színét, és energiát ad az idegszövetnek és a csontvelőnek. A rózsaszín gyengédebb hatású, elősegíti a szeretetet és a nyugalmat, de a kapha egyéneknél letargiához vezethet.


Narancs:

 • Meleg, száraz, arany és halvány árnyalatok szattvikus jellegűek (jóság, béke, harmónia), míg az élénk, sötétsárga radzsaszikus hatású (aktivitás, szenvedély, agresszió)

 • Baktériumölő, szexuálisan stimuláló

 • Kiegyensúlyozza a Vátát és Kapha, súlyosbíthatja a pittát.

 • Energiát ad, növeli az intelligenciát és a kreativitást, elősegíti a megvilágosodást

Életerőt ad a szervezetnek, valamint a vesékkel, a húgyutakkal és a nemi szervekkel hozható kapcsolatba. Eltávolítja a lerakódott zsírsejteket, enyhíti az asztma és a bronchitis tüneteit.

A narancs melegítő és gyógyító energiával rendelkezik. Szexuálisan serkentő szín, amely energiát és erőt ad a nemi szerveknek. Paradox módon a lelki keresőknél, akik a cölibátust választják, a narancssárga segít a lemondásban és a szexuális energia Legfelsőbb Tudatossággá való átalakításában. A narancs kiegyensúlyozó hatással van mind a váta, mind a kapha számára, de súlyosbíthatja a pitta állapotát. Baktériumölő tulajdonságokkal rendelkezik, így gátolja a baktériumok szaporodását.


Sárga:

 • Meleg, nedves, radzsaszikus (aktivitás, szenvedély, agresszió)

 • Antibakteriális, nyákoldó, emésztésjavító

 • Kiegyensúlyozza a Vátát és Kaphát, túlzott használata súlyosbítja a Pittát.

 • Növeli az örömöt, az érzékelést, az intelligenciát, az aktivitást és a mozgást, de túltengésben hiperaktivitást okozhat a Váta számára

Javítja az emésztést és a májfunkciót. Nyugtató és antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek tisztítószerként hatnak a szervezetre. Segít enyhíteni a reumát és az ízületi gyulladást. Bőrtisztító, étvágygerjesztő, erősíti az idegrendszert, gyorsítja az anyagcserét, elősegíti a szövetképződést és összességében erősíti a szervezetet.

A sárga enyhíti a váta és kapha felesleget. Növeli a megértést és az intelligenciát, és segíti az energia felemelkedését a koronacsakrába a spirituális kiteljesedés érdekében. Nyákoldó hatású, ami segít enyhíteni a kapha túltengést. Túlzott használata a felesleges epe felhalmozódását okozhatja, így emeli a pittát.


Barna:

 • Hőmérséklet szempontjából semleges, tamaszikus (tompaság, nehézség)

 • Bizalmat keltő, biztonságot nyújtó, otthonos

 • Mindhárom dósát egyensúlyba tudja hozni, ha nem visszük túlzásba.

 • Elősegíti a földelést, a stabilitást, de túlzott használata keménységet, sötétséget eredményezhet

A barna szín minősége leginkább a talajjal, a fák kérgével és más természeti elemekkel társítható. Stabilitást és a hitelesség érzetét hordozza magában. Bizalmat, megbízhatóságot, nyugalmat, melegséget és biztonságot sugall. Ez az árnyalat asszociációkat kelt a kényelemmel, az otthonnal és a meghittséggel.


SZÍNEK HASZNÁLATA DÓSÁK SZERINT:

VÁTA (levegő és éter elem: éles, tiszta, hideg, könnyű, száraz, légies Jótékony: Meleg és pasztellszínek, mint a melegítő hatású narancs és piros, az arany, a napsárga, a beige, a zöld, melyek vitalitást és földelést hoznak. Kerülendő: A sötét és hideg színek (fekete, szürke, kék, lila), melyek csökkentik a vitalitást, valamint a neon és túl élénk színek, melyek hiperaktivitást okoznak és túlterhelik az idegrendszert.

PITTA (tűz és víz elem): éles, forró, nedves, de túlzásba esve száraz Jótékony: Hűsítő, nyugtató, pasztell- és semleges színek (kék, lila, fehér, ezüst, zöld, türkíz). Kerülendő: Meleg vagy élénk színek, amelyek fokozzák a hőséget, a türelmetlenséget és a haragot. Fekete szintén nem üdvös.

KAPHA (föld és a víz elem): hűvös, nedves, sűrű, nehéz Jótékony: Az élénk, melegítő színek, mint a piros, narancs, sárga és a kontrasztos színek elősegítik a mentális rugalmasságot és a fizikai egyensúlyt. Kerülendő: A világos, pasztellszínek (fehér, ezüst, rózsaszín, zöld) súlyosbítják a Kaphát, a mély sötét színek pedig nehézkessé, letargikussá teszik.


5 views0 comments

Comments


bottom of page