top of page
  • skatiyoga

Mentális egészség - Egészséges mentalitás

Mit is mondhatnánk a Mentális egészség Világnapján? Jógázz, és jobban leszel!

A Harvard Medical School szerint a jóga és a meditáció javítja az olyan mentális funkciókat, mint a memória, tanulás, reakcióidőt, érvelést, döntéshozatalt, szellemi éleslátás. MRI-vizsgálatokkal és más agyi képalkotó technológiával végzett tanulmányok kimutatták, hogy a rendszeresen jógázó embereknél az agykéreg (az információfeldolgozásért felelős agyterület) és a hippokampusz (a tanulásban és emlékezetben részt vevő agyterület) vastagabb volt a nem gyakorlókhoz képest. Ezek az agyterületek az életkor előrehaladtával jellemzően zsugorodnak, de az idősebb jógázóknál kisebb mértékű zsugorodás volt tapasztalható, mint azoknál, akik nem jógáztak. Ez arra utal, hogy a jóga ellensúlyozhatja az emlékezet és más kognitív képességek korral összefüggő hanyatlását. Amikor jógázol, az agysejtjeid új kapcsolatokat alakítanak ki, és az agy szerkezetében, valamint működésében is változások következnek be, ami jobb kognitív képességeket eredményez. A jóga erősíti az agy azon részeit, amelyek kulcsszerepet játszanak a memóriában, a figyelemben, a tudatosságban, a gondolkodásban és a nyelvben.


Az elmúlt évtizedekben számos orvosi és tudományos tanulmány azt is bizonyította, hogy a jóga nagyon hasznos kiegészítő terápia lehet olyan mentális panaszok kezelésében, mint a szorongás, pánikbetegség, krónikus fáradtság, depresszió vagy a hétköznapi stressz.

Patandzsáli, a Jóga szútrák szerzője szerint az emberi problémák többsége a klésákra, azaz az öt pszicho-fiziológiai szenvedésre vezethető vissza:

1. AVIDJA. tudatlanság, nem tudás (ez a fő okozó, ebből akad a többi)

2. ASZMITA: "Énség", egoizmus

3. ABHINIVÉSA: halálfélelem, túlélési ösztön

4. RÁGA: az anyagi dolgok iránti vágy, vonzódás, ragaszkodás

5. DVÉSA: az anyagi dolgok iránti gyűlölet, elutasítás


Tehát minden bajunk fő forrása a tudatlanság és a túlélési ösztönből eredő kényszeres önösség. A jóga célja ezeknek a mentális szenvedéseknek a lerombolása. Hogyan? Szerencsére rengeteg módszert ajánl az ászanáktól a finomenergetikai gyakorlatokon át az ájurvédikus életmódbeli tanácsokig. Egy a lényeg: a rendszeres gyakorlás és a hosszútávú szemlélet. Vannak persze itt is gyorskapszulák, de a gyökérokok feltárása és megszüntetése bizony hónapokig, évekig, évtizedekig, sőt több életen át is elhúzódhat. Ám a türelem rózsát terem, és az eredmény mindenképp üdvös. Ahogy B.K.S Iyengar jógamester fogalmazott:

"A jóga megtanít arra, hogy meggyógyítsd, amit nem kell elviselned, és könnyebben el tudd viselni azt, amit nem lehet meggyógyítani."

18 views0 comments

コメント


bottom of page