top of page
  • skatiyoga

Megfázás, influenza vagy Covid?

Ismét ott tartunk, hogy növekszik a Covidos megbetegedések száma. Ám ha épp nem is a koronavírustól szenvedsz, nagy valószínűséggel te is tapasztalod, hogy ilyen-olyan formában szinte mindenkin átfut egy-egy nátha, köhögős vagy egyéb légúti panasz. Nálunk is megvolt persze, a családban mindenkin végigszaladt, időnként aztán vissza is tér egy-egy kór. Ilyenkor én is érzékelem a belső küzdelmet az ellenséges betolakodókkal szemben, de általában sikerül őket időben visszaszorítani és leküzdeni. Hogyan?


Két fő módszerem van: 1) Azonnali cselekvés! Nem vicc, tényleg ez segít a legtöbbször. A betegség kialakulása mindig egy fokozatos folyamat, ezt érdemes szem előtt tartani, és eldönteni, le akarsz-e betegedni, például egy kis szabadságot, kényszerpihenőt adva magadnak, mert valóban túlhajtottad a rendszert és szükséged van egy kis szünetre. Vagy inkább felveszed a harcot és nem hagyod eluralkodni, bármi is legyen az. Én ahogy a legapróbb jelét is észlelem a gyengülésnek (torokkaparás, gyakori tüsszentés, orrdugulás, fejfájás... nálam leginkább ezek, de kinek mi...), azon nyomban (nem másnap, vagy pár nappal később!) felsorakoztatom a természetes védelmi praktikáimat. Ezeket a praktikus információkat szoktam is itt-ott csepegtetni, a jógaóráimon, a social media felületeken, vagy itt a blogon is, például ha lejjebb görgetsz, találsz is egy cikket a témában.

2) Ájurvédikus szemléletű gondolkodás és életmód.

Nekem ez jelenti a tartós, valódi védelmet.

Mit is jelent ez? Megfigyelem az őselemek aktuális munkálkodását, odakint a természetben és önmagamban egyaránt. Most például beköszöntött a tél, az elején hűvös, csípős, száraz időjárással, ami a Vátát emelte, azaz a levegő elemet. Az elmúlt napokban azonban rengeteg csapadék volt, eső és hó formájában, ez már behozta a föld és víz elemeket (Kapha), ami más jellegű igazodást igényel, mind a táplálkozás, mind a hétköznapi tevékenység és viselkedés terén.


Ha belegondolunk, valójában nem is az a lényeg, hogy Covid, influenza, megfázás vagy esetleg allergia, a gyökérok tulajdonképpen ugyanaz: gyenge immunitás és általános egyensúlyhiány. Miért van az, tehetjük fel a kérdést, hogy ugyanabban a légtérben, ugyanazokat a szubsztanciákat beszívva, az egyik ember szenved (allergiától vagy megbetegedéstől), a másik pedig köszöni, jól van? Persze van különbség, hisz az allergia esetében általában az ártalmatlan anyagokat is antigénként kezeli a test és immunreakciót vált ki, míg vírusos vagy bakteriális támadásnál valóban káros anyagokkal kell megküzdenie a szervezetnek. A lényeg az, hogy hogyan tudjuk a belső intelligenciánkat és regenerálóképességünket mozgósítani.


A folytatásban megnézzük, mit javasol az ájurvéda arra, hogy tisztább, erősebb és ellenállóbb legyen a szervezetünk, illetve mit lehet tenni, amikor eluralkodik rajtunk a betegség!

Addig is egy kis immunerősítő tízperces videó:


0 views0 comments

Comments


bottom of page