top of page
  • skatiyoga

HOGYAN JÓGÁZZUNK TELIHOLDKOR?

Bizonyára te is tudod vagy érzékeled, hogy a hold különböző fázisai hatással vannak a testünkre és az elménkre, a fizikai és idegállapottól az érzelmi hangulatunkon át az alvás minőségéig. Mivel testünk nagyjából 70%-a vízből áll, természetes, hogy a hold gravitációs vonzása ugyanúgy befolyásolni képes minket, akárcsak az óceánok, tengerek és folyók víztömegeit.


Fotó: Ganapathy Kumar

A hold minden hónapban új ciklusba kezd a föld körül. A kör az újholddal kezdődik, amikor a hold a föld és a nap közé áll, s az emberi szem számára láthatatlan. Ezután növekvő fázisba lép, amíg el nem éri a holdciklus csúcspontját - a teliholdat. Ilyenkor fokozatosan növekszik az energiaszint, majd ahogy teliholdkor kulminálódik, elérkezünk az ünneplés pillanatához. Minden holdhónap egy új fejezet, amikor lehetőséget kapunk a változásra, változtatásra. Újholdkor érdemes tudatosítani, mit szeretnénk megvalósítani a következő 28 napos ciklusban, melynek a közepére érve megvizsgálhatjuk, mit sikerült elérni, s mit érdemes elhagyni. A telihold fénye megvilágítja, hol tartunk, útmutatásként szolgál, hogy mire kell összpontosítanunk a figyelmünket. Ahogyan a nap rávilágít a holdra, úgy kerülnek reflektorfénybe az érzelmeink és energiáink, hogy képesek legyünk velük hatékonyan dolgozni.


A telihold minden szempontból felerősít, ez a cselekvés ideje. A hold legfényesebb és legaktívabb szakaszában mi is könnyebben kapunk ihletet, hogy elvégezzük a szükséges munkát, ahhoz hogy az álmokat valóra váltsuk. Ilyenkor jó dolog összegyűlni, közösséget alkotni, együtt teremteni, és közösen ünnepelni azt, amit az újhold óta létrehoztunk. Ám ugyanígy erőteljesebbé válik minden belső utazás, amikor elengedhetjük a nem kívánt energiákat, így a mélyebb befelé fordulásnak szintén kedvez ez az időszak. Ezért is ünneplik a teliholdat évezredek óta minden ősi kultúrában különféle rituálékkal, táncokkal és egyéb misztikus szokással.


Mit is jelent mindez a jógagyakorlást illetően? Mindenképp egy figyelemreméltó, izgalmas jelenséget, mely ugyanúgy érvényes minden egyes hónapban. A legtöbb tradícióban a gyakorlást összehangolják a telihold inspiráló energiájával, s mint erőteljes eszköz alkalmazható a szükséges változások megteremtéséhez az életünkben. A teliholdra való felkészülés gyakran intenzív, kaotikusabb, pörgősebb viselkedéssel jár, s amikor végre elérkezünk a csúcsponthoz, itt az idő, hogy nagy levegőt vegyünk, és elengedjük mindazt, ami a növekvő fázisok alatt nem szolgált minket. Jóleshetnek ilyenkor a légzés szinkronnal végzett, lassú tempójú áramlások (pl. Holdüdvözlet), melyek egyszerre képesek leföldelni a feszültséget és felszabadítani a mélyen rejlő árnyékvilágunkat. Szintén hatásosak a tisztulást nyújtó pránajámák, melyek segítenek elengedni azokat a gondolkodási mintákat, kapcsolatokat és szokásokat, melyek nincsenek összhangban a fejlődésünkkel. Míg tehát a telihold varázslatos ereje fellendült energiát és felfokozott állapotot közvetít, elsőre paradox módon mindez valójában egy leállást, egy elcsendesedési lehetőséget is magában hordoz. Hisz ahogy az energia a tetőfokára hág, elkezd lassan kiégni, visszahúzódni. Ez egybecseng az astanga tradíció által követett gyakorlási stoppal, ebben az irányzatban a telihold (és az újhold is) “pihenőnapnak” számít, amit azzal is indokolnak, hogy ilyenkor sokkal sérülékenyebbek vagyunk.


FÖLDELÉS, ELMÉLYÜLÉS, TISZTULÁS


A hold a jógikus filozófiában az elméhez és az érzelmekhez is köthető, akárcsak a víz elem, így nem véletlen, hogy mind a telihold, mind az újhold hatással van az érzelmi “árapályra” is. Bárhogy is készülsz gyakorolni, akár meditációval, akár földelő flow-val vagy tisztító légzőgyakorlattal, ez mindig jó alkalom, hogy elengedd a feszültséget, a nehézségeket és a régi, idejétmúlt érzelmeket. Végezhetsz saját kis önfejlesztő lunáris szertartást, hasznosíthatod a telihold mágikus erejét az elengedés, tisztulás, megújulás és árnyékmunka jegyében, hogy elérd a benned lévő teljes potenciált és úgy alakítsd az életedet, ahogy szeretnéd. Adj hálát, teremts szent teret magadban és magad körül, mantrázz, imádkozz, fogalmazd meg mindazt, ami számodra fontos, és egyszerűen ünnepeld a telihold örömteli ajándékát!

2 views0 comments

Comments


bottom of page