top of page
  • skatiyoga

• FinOM TIPP • a ☕️ KÁVÉ VILÁGNAPJÁRA - szept.29.

Mit mond az ájurvéda a kávéról? Energetikai szempontból a kávé FORRÓ, KÖNNYŰ és SZÁRAZ minőségű, a LEVEGŐ és a TŰZ elem hordozója, és SERKENTŐ hatást gyakorol a gyomorra.

Tehát szabad-e kávét inni? Ájurvédikus szempontból egyesek számára lehet gyógymód, míg másoknál káros hatásait fejti ki erősebben. Váta és Pitta fokozó hatása miatt rendszeres fogyasztása nem tesz jót a tüzes és levegős alkatúaknak vagy ilyen jellegű egyensúlytalanságnál, a Kapháknak azonban nem árt egy-egy csésze kávé. Egy biztos, a gyakori és hosszútávú kávéfogyasztás általában függőséget okoz. Csak figyeld meg a környezetedben, hány ember van, akinél ez az első dolog, amire gondolni tud reggel, amikor kikel az ágyból!

Tegyük fel, két hónapig nem iszol kávét, majd kora reggel megiszol egy erős csészével, remegni fog a kezed. Ha pedig hat hónapig folyamatosan kávézol, és egy napra abbahagyod, akkor elvonási tüneteket fogsz tapasztalni. Tehát mindenképpen okoz némi kárt a rendszerben. A koffein által keltett "hamis energia" ráadásul megterheli a szervezetet. Olyan helyzetekben nyúlunk hozzá a belső erőforrásunkhoz egy kis extra energiáért, amikor a tested természetes módon azt üzeni, hogy kimerült. Idővel ez a hamis energiatermelés egyensúlytalanságot okozhat.

Ha a reggeli csésze kávé nélkül a napod "tönkremegy", akkor nem jó az irány. Egy csésze kávé nem dönthet az életed minőségéről, nem igaz? Mondom ezt én, aki szintén függő, ráadásul pitta-váta. Be kell valljam, nekem is "különleges" kapcsolatom van a kávéval, nagyon szeretem - az ízét, a színét, az egész "hype"-ot körülötte, a szünidőt, ami velejár, és a hatását is. Egy ideje már munkálkodom azon, hogy ne ez határozza meg, hogy hogyan indul a napom, így az a személyes "kávé-szádhanám", hogy tudatosan nem ezzel kezdem a reggelt (hanem az ájurvédikus tisztálkodással és a jógikus rutinommal), napi egy délelőtti kávéra redukáltam a mennyiséget (na jó, heti egyszer megengedek magamnak egy másodikat délután). Emellett nehezítésképp csak minőségi, kézműves, jó forrásból származó kávét iszom és világos pörkölésűt, mert az ízlik a legjobban. Így minden nap megvan a kis kávépillanatom, de tartom a kereteket. Mert ha ez nem lenne meg, abból csak sóvárgás lenne, ami további kibillenéshez vezetne. Legalábbis ez az én ürügyem.

Mindenki maga dönti el, milyen szokásokat alakít ki, csak az a gond, hogy nagyon gyakran a szokások uralják már a mindennapi tetteinket, és nem a tudatosság. Ha újra és újra fogy az energiád, ne a kávé legyen az azonnali elsősegély. Vizsgáld meg például az alvási ciklusodat, töltődési módszereidet. Fáradtság esetén a test leginkább egyszerűséget kér, amit pihenéssel lehet legjobban kielégíteni, nem koffeinnel. Negyedóra relaxációval és egy pár kör teljes jógalégzéssel sokkal több energiát termelsz magadnak, ahelyett, hogy szívnád el azt a keveset, ami ébren tart.

Bárhogy is döntesz, egy EXTRA TIPP azonban mindenkinek jól jöhet: ha kardamomot teszel a kávéba, nemcsak a szívednek teszel jót vele, hanem detoxifikálod a koffein által okozott kártékony hatást. És az aromája is sokkal élvezetesebb!

1 view0 comments

Comments


bottom of page