top of page
  • skatiyoga

Elengedés, tisztulás...

LOMTALANÍTÁS ️volt nálunk. Mi minden járhat ilyenkor egy jógaoktató fejében?

Ahogy haladtam végig a lakásban és a ház körül az elmúlt napokban, megfigyelhettem ájurvédikus szemmel, hogy milyen dósák, elemek hogyan munkálkodnak bennem. A Váta, a levegő elem mindig a mozgást, a gyorsaságot, a változást jelenti. Könnyedén vagy nehézkesen, felületesen vagy mélyen éled meg a változást? De ugyanígy a kreativitás is idetartozik, ha nem szeretnéd kidobni, hogyan tudod esetleg átalakítani egy másik formává, funkcióvá. Míg az ötletelés a Váta, addig maga a transzformáció már a Pitta, a tűz elem sajátossága. A tűz intelligenciája a szelekcióban is segít, azt a megkülönböztető képességet adja, mely során eldöntöd, mire van szükséged és mit lehet továbbadni. A megtartás már a Kapha, a föld és víz elemek kombinációja, mely a stabilitást, struktúrát és a biztonságot jelöli. Így ha például túlsúlyban vannak épp ezek az elemek, akkor nehezen engeded el a hozzád nőtt tárgyakat, jól bevált szokásokat, még akkor is, ha adott esetben már lehet, hogy nem szolgálják a fejlődésedet.

Ide kapcsolódik az "Aparigraha" fogalma is, aminek jelentése: nem-birtoklás, ragaszkodásmentesség, sóvárgásnélküliség, amit a jógikus életmódban folyamatosan szem előtt kell tartani. Ez persze nem azt jelenti, hogy mindentől meg kell válni, sokkal inkább azt, hogy külön kell választani, amire valóban szükségünk van, valamint fel kell ismernünk, milyen az aktuális viszonyunk az anyagi világgal. Minél nagyobb a függőség, annál nehezebb elérni a szellemi-lelki szabadságot. Az Aparigraha a rádzsa ("királyi") jóga "tízparancsolatának" (Jámák és Nijámák) az egyik tétele, amely Patandzsali jóga szútráiban olvasható. Ez a tíz erkölcsi és vislekedési előírás a jóga nyolc lépcsőfokában az első kettő, tehát mondhatni a legfontosabb ahhoz, hogy valóban elkezdhessünk jógázni. Az ászana a harmadik lépcső (a legtöbben manapság ezzel azonosítják a jógát) és a pránajáma (légzésszabályozás) a negyedik. Tehát valójában a jámákkal-nijámákkal kellene kezdenünk a jóga útját. Természetesen azonban nem mindenkinek életcélja éppen a megvilágosodás, ám a lelki béke és testi jóllét azért talán egytől-egyig minden embernek fontos, ehhez nyújtanak támpontot ezek a "parancsolatok". Érdemes minden jógagyakorlónak megismerkedni velük.

És ha már Jámák és Nijámák, akkor a nagy lomtalanítás és rendrakás közben a "Saucsa" is kihagyhatatlan fogalom, mely a tisztaság erejére utal, kívül-belül egyaránt. Nagyon felszabadító tud lenni megtisztítani a környezetet néhány olyan bútordarabtól, tárgytól vagy bármilyen törött, szakadt, rongyos, kopott anyagtól, ami már inkább csak megköti az elhasznált energiát, befogja a port, koszt és ezáltal gátolja az áramlást. Van, amit egyszerűen vissza kell adni a földnek, az univerzumnak, vagy át kell adni olyannak, aki felújítja, átformálja és új életet lehel bele. Ugyanúgy, mint ahogy a gyakorlás, az ászanák, a légzőgyakorlatok segítenek megtisztítani a járatokat, csatornákat a szervezetünkben, hogy szabad legyen az energia és a testnedvek folyása, a külső természetben is felszabadulnak a terek a selejtezés eredményeként. Rengeteg ilyen-olyan felületen, polcon, sarokban, zúgban érezhetően megreked az áramlás, csak gyűlnek a salakok és blokkolódnak a cserefolyamatok. A külvilág óriási hatással bír a belső mentális és emocionális tevékenységünkre. Csak figyeld meg, bizonyos tárgyak vagy tárgycsoportok mi mindent képesek kiváltani benned, és mennyire kapaszkodunk bizonyos tárgyakba, emlékekbe. Ezek nagy része észrevétlenül, lassan és nem tudatosan hat ránk. A lelki szennyesünket, az érzelmi és gondolati mérgeket nyilvánvalóan nem lehet pusztán csak egy külső rendeződéssel tisztára mosni, mégis nagyon sokat számít, mi vesz körül a mindennapokban, milyen az élettered és hogy tartod azt tisztán. Nekem ez egy hatalmas életfeladat, mert általában szeretnék inkább több időt szánni a belső folyamatok tisztítására és ezáltal gyakran elhanyagolom a külső rendrakást. De dolgozom rajta folyamatosan és köszönöm a környezetemben lévőknek a türelmet, a megértést és a támogatást!

Mindenesetre fellélegezve tapasztaltam, mennyire jóérzés megválni néhány régi dologtól, új helyeket teremteni és tereket megnyitni! Bizony jól jönne egy őszi nagytakarítás is...

1 view0 comments

Comments


bottom of page