top of page
  • skatiyoga

Ardha Csandrászana / Félhold

Itt a nyár közepe, az év közepe és a hold is félúton jár. Nekem az egyik kedvenc ászanám a FÉLHOLD, az Ardha Csandrászana.


A jóga gyakorlásakor gyakran fordulunk a holdhoz, melynek ciklusa minden esetben - akár tudomást veszünk róla, akár nem - befolyásolja az elmét és a testet, így a pillanatnyi állapotunkat is. Ezüstösen csillogó fénye az idők kezdete óta megunhatatlan - ahogy gyöngyházfehéren megtelik, majd egyre csökken, s végül teljesen eltűnik. Ezen folyamat mentén számtalan ünnepet, rítust, böjtöt és egyéb különleges alkalmakat teremtünk az életünk során, általában az újhold és a telihold napjain. A félhold azonban ugyanúgy figyelemre méltó jelensége az éjszakai égboltnak. Amikor a hold féluton jár a ciklusában, egyszerre jelenik meg a sötét és világos oldala. A jógában a félhold póz kitűnően ábrázolja ezt a kettőséget, akárcsak maga a hatha szó, melynek jelentése nap-hold (hat-ha).

A kifejezés az "Ardha", a szanszkrit "fél" és a Csandra, a "hold" szavak összetételéből áll, ezutóbbi egyaránt jelenti azt is, hogy világító, csillogó, isteni fény ragyogásával rendelkező. A szanszkrit nyelvre jellemzően maga a szó nem pusztán egy címke, a szó esszenciálisan hordozza a jelentés energiáját. Mint ahogy bizonyos szavak mindannyiunk számára különféle minőségeket, érzeteket képviselnek, a szanszkrit nyelvben ez minden szóra igaz. A Csandra nem csupán a fizikai holdra utal az égen, hanem a holdciklushoz kapcsolódó, szelíd és tiszta nőiességre. A holdat sok kultúrában régóta összekapcsolják a női tulajdonságokkal, és amikor jógát gyakorlunk, akármilyen neműek vagyunk, lehetőséget kapunk arra, hogy megtapasztaljuk és kultiváljuk magunkban azt az egyszerre puha és hűsítően higgadt, s eközben igen erőteljes és intuitív minőségeket, amelyek a női létre vonatkoznak (férfiaknál az animára).

Az Ardha Csandrászana egy kihívást jelentő testtartás, amely próbára teszi az egyensúlyunkat. Amellett, hogy alapvetően a női minőséget táplálja, egyszerre jelenik meg benne a hold nyugodt, hűvös és a nap tüzes, intenzív energiája. Egyszerre szilárd, mégis lágy testhelyzet, ahogy a tartó lábbal és a stabilizáló karral gyökeret eresztünk, a test közepével megtartunk, miközben a felemelt láb és az ellenkező kar határozott lágysággal nyújtózik az ég felé. Ám ahogy a hold is úgy tűnhet, mintha csak félig lenne jelen, ugyanolyan könnyen elveszíthetjük az egyensúlyunkat a póz gyakorlásakor, mint ahogy a mindennapokban is. Ha csak félig vagyunk benne abban, amit éppen csinálunk, s közben egész máshol jár az elménk, akkor nem érünk el eredményt, s akkor ez a póz sem fog működni. Nagyon jól rávilágít arra, ha éppen ingadozó a hangulatunk, imbolygunk a gondolataink és érzelmeink közt. Ha szeretnénk felvenni a félhold tartást, össze kell szedni magunkat, másképp nem megy. Éppen ezért segít visszabillenni és újraegyesülni azzal az énrészünkkel, amely bölcsen és türelmesen figyel az ego mögött. Ahhoz a belső, tiszta lényünkhöz, amelyhez újra és újra kapcsolódunk a jóga során, s amely változatlanul tökéletes és nemtől független. Bármelyik fázisában látjuk (vagy nem látjuk) a holdat, ott van mindvégig a maga teljes egészében. Ugyanígy van ez az Önvalónkkal is, mindig ott van, mindenkiben kivétel nélkül, csak kapcsolódni kell hozzá.

A félhold másik érdekes vetülete a félúton levés állapota. A legtöbbször észre se vesszük, mikor egy feladat, egy projekt vagy akár az életutunk, vagy annak egy fejlődési stádiumának a felénél járunk. Gyakran ilyenkor fordul elő, hogy feladjuk vagy valami közbejön és próbára teszi a kitartásunkat. Érdemes megállni egy pillanatra félúton, visszatekinteni a már megtett útra, összegezni és felmérni, mi vár még ránk a végcél felé vezető úton. Sokszor pont félúton jön egy elágazás vagy akadály, mely meghatározza a további lépéseket. Na ekkor kell megállni és megélni a jelen teljes pillanatát, hogy eldönthessük hogyan tovább. A félhold póz teljes felvétele, megtartása és bontása is önmagában egy ilyen izgalmas kaland, melynek során sokat tanulhatunk a köztes "félidőkben" is, ha képesek vagyunk valóban jelen lenni és nem csak átmenetként kezelni ezeket. Szintén számít, hogy fogyó vagy növekvő éppen a hold, de erről bővebben majd legközelebb. Az már csak külön hab a tortán, hogy a női szeszély sokoldalúságához hasonlóan többféle félhold pózt is ismerünk a különböző tradícióknak köszönhetően. Mindegyiket szeretem...

13 views0 comments

Comments


bottom of page