top of page
  • skatiyoga

3+1 Betegségűző praktika 2. rész

Az évkör legsötétebb időszakában járunk. Álljunk meg egy pillanatra és figyeljük meg, mi zajlik bennünk! És körülöttünk. Nagyon sokan betegek. Vagy depressziósok. Vagy a kettő együtt. Te hogy érzed magad? A héten a hirtelen jött hószakadás is arra késztetett, hogy kicsit gondoljuk át, hogyan tovább és ne akarjunk ugyanolyan hévvel mindenáron tenni-venni és rohanni előre.

Ahogy közeledik a téli napforduló, egyre közelebb kerülünk a mélyponthoz, és ilyenkor könnyű megfeledkezni arról, hogy miről is szól az adventi időszak. Ha a szokásos sürgés-forgás, ünnepi készülődés közepette hagyunk időt az önreflexióra, a mélyponton túl előbb-utóbb eljutunk oda, hogy nem az a kérdés, hogy "miért történik mindez velem?", hanem hogy "ki vagyok én?", és akkor máris könnyebb a létezés, különösen, ha engedjük megérkezni a belső válaszokat is. Csak adjunk teret az elmélyülésnek, hogy megéljük azt, ami éppen van, hárítások és elterelések nélkül. Meggyőződésem, hogy sokszor azért betegszünk meg, hogy végre megpihenhessünk és megengedjük magunknak, hogy befelé forduljunk és megtapasztaljuk, akik vagyunk mélyen odabent, a társadalmi kötelezettségeket és elvárásokat levetkőzve. Hisz ilyenkor rákényszerülünk arra, hogy sorra le kell mondani a programokat, a munkát, a találkozókat. Minden betegség (még a mezei nátha is) egy kisebb halál, melyet egy kisebb újjászületés követ. Mint ahogy a karácsony és az évzárás is ezeket a minőségeket hordozza magában. Most annak van itt az ideje, hogy összegezzünk, visszatekintsünk és megvizsgáljuk, mi az, ami már elavult és nem cipelnénk tovább, és mi az, amit szívesen tovább folytatnánk a jövő évben is. A november erről szólt, s ha nem tetted meg, akkor most állj! Kezdetét vette a december, és vasárnap indulhat az advent, a gyertyagyújtás...

Nem feltétlenül életbevágó döntésekről van itt szó, gyakran valójában csak egy-egy rossz szokás az, ami nem szolgálja az egészségedet. Te mit teszel például, ha megfázol? Beveszed a szokásos vény nélkül kapható gyógyszert? Talán hallottad már ezt az orvosi anekdotát: Mennyi ideig tart egy tipikus megfázási tünetekkel járó betegség gyógyulása? Orvosok közti válasz: Kezeléssel egy hétig, kezelés nélkül hét napig. Na igen, akkor valóban érdemes gyógyszerre költeni és gyengíteni az immunrendszert azzal, hogy gyorsan beveszel valami tünetcsökkentő pirulát, amint el kezd folyni az orrod?


Ehelyett nézzünk meg 3+1 jógikus kezelési módszert, káros mellékhatások nélkül!


1) Jógázz - légzőgyakorlatokkal és mudrákkal! Betegen értelemszerűen nem végzünk erőteljes, dinamikus gyakorlatokat, azonban a könnyed nyújtózkodás jóleshet, átmozgatni a gerincet, a mellkas terét, a végtagokat, vagy akár csak megmasszírozni az arcot és az egész test bőrét. A lágy jellegű mozgás során a testi folyadékok (nyirok, vér) áramlása beindul, a belső csatornák átjárhatóvá válnak és a betegségeket okozó vagy súlyosbító méreganyagok könnyebben kiürülnek. Amikor jógázunk, a légzésünk ritmikussá válik, mélyül és lelassul, ez az alapvető változás segít helyreállítani az egyensúlyunkat, fizikai, mentális és érzelmi szinten egyaránt. Ám ha ágynak estünk és bármilyen mozgás csak elvenné azt a kis energiát, amit a gyógyulásunkra kell fordítani, akkor vegyük elő a mindig jelenlévő szupererőnket: a légzést, ami a prána (létfontosságú életenergia) fő forrása. Önmagában a légzés egyszerű aktusa az egészséges élet titkát rejti magában, és jó pár olyan légzőgyakorlat van, ami ilyenkor felgyorsítja a gyógyulást. Például a teljes jógalégzéssel pár perc alatt kiszellőztethetjük a tüdőt, kiűzve a bent rekedt elhasznált levegőt, mely táptalaja a baktériumoknak. Ugyanígy sok más finomenergetikai gyakorlat is segíthet a regenerálódásban és az egész sejtállomány revitalizálásban. Az Agni mudra vagy a Váju mudra, különösen a megfelelő pránajámával együtt végezve, növeli a test hőjét, ami segít feloldani a felgyülemlett nyákot, felszakítani a köhögést anélkül, hogy savasodást okozna. Még ennél is egyszerűbbek a Szpars, vagyis érintés mudrák, amikor közvetlenül a tenyerek energiájával és a mentális képzetekkel segítjük elő a gyógyulást.

Ezért is olyan fontos a rendszeres gyakorlás akkor, amikor egészségesek vagyunk, mert betegen nem igazán lehet újat tanulni, viszont a már begyakorolt műveletek rendkívül hatásosak tudnak lenni. Ha bizonytalan vagy, csak emlékezz vissza, miket tanultál jógaórákon és ami eszedbe jut és nem merül fel semmilyen ellenérzés, próbáld ki és végezd azt! Sose véletlen, hogy miért éppen az a gyakorlat jut eszedbe, bízz a belső intelligenciában és figyelj oda, mit üzen a tested!


2) Meditálj, hogy erősítsd az immunrendszeredet! Mostanra már biztosan te is tisztában vagy vele, hogy az immunitás és a jó közérzet egyenesen arányos egymással. Az immunitás olyan, mint egy hadsereg, amely megvéd a potenciális ellenségektől, az antigénektől. Ha erőtlennek érzed magad, az azért van, mert a betegség (vagy a stresszel való küzdelem) felemészti az energiádat. A jó közérzet viszont emeli az energiaszintet. Meditációval közvetlenül befolyásolod a gondolkodási folyamatokat, s pusztán a gondolat teremtő erejével képesek vagyunk egyrészt az öngyógyításra (például fény meditációval), másrészt a hangulatunk javítására, ami önmagában növeli az immunitást. Azonban hozzá kell itt is tenni, hogy ahhoz hogy sikeresen tudd alkalmazni a meditációt, akár mint elsősegélynyújtást, akár mint tartós gyógyeszközt, ez is rendszeres gyakorlást és rengeteg előzetes tapasztalást igényel.


3) Hangterápia, mantra Ha nincs az eszköztáradban semmilyen stabil és jól begyakorlott jógikus gyógymód, akkor se ess kétségbe! Ha más nem, hallgasd a kedvenc zenédet és csak pihengess! Ha azonban nyitott vagy a spirituálisabb tartalmakra, hallgass gyógyító mantrákat (ma már szerencsére rengeteg van a világhálón vagy a zene-streamelő alkalmazásokon is). Még jobb, ha ismersz konkrét mantrákat és mentálisan (vagy ha nem fáj a torkod, akár hangosan is) kántálgatod. Ez lehet olyan egyszerű is, mint az Aum (Om) zengetése. A mantrák segítségével az elme felszabadítását idézhetjük elő, s ezáltal a test megkönnyebbülését, illetve a lélek fellélegzését. Hogyan? A szanszkrit hangzókkal létrehozott pozitív rezgések a sejtekbe hatolva megemelik az energiaszintünket, így tudunk erőt adni a szervezetnek a megfázás elleni küzdelemhez. Ha csukott szemmel hallgatod, hamar a mély nyugalom állapotába kerülhetsz. Ez a meditáció állapota. Ne aggódj, ha elalszol, az alvás így még hatékonyabban gyógyít, mert a megnövekedett rezgésszint ezáltal a gyógyulásodra irányul.


+1 Higgy abban, hogy gyorsan meggyógyulsz és képzeld el, hogy nincs semmi bajod! Minden a fejben dől el, sokat halljuk ezt a valóban elcsépelt, de nagyon is igaz mondást. A hit a mi legnagyobb szövetségesünk. Ha megváltoztatod a gondolkodásodat, megváltoztathatod az életedet. Ahhoz, hogy a gyógyszerek eredményt mutassanak, gyakran mondják, hogy hinned kell bennük és az orvosban. Vagy csak nézzük meg a placebo kutatásokat, mekkora ereje van a hitnek. Ugyanígy bízhatunk az elme erejében, mely csodákra és öngyógyításra is képes.


Manapság persze rengetegen kételkednek a fent említett, túl egyszerűnek hangzó, nem feltétlenül kézzel fogható, számszerűsíthető vagy racionalizálható technikákban. És csak akkor kezdenek esélyt adni nekik, amikor már a gyógyszerek se hatnak, vagy más úton jelenik meg újra és újra valamilyen betegség, mert sajnos a belső negativitás utat talál magának, ha a gyökérokot nem szüntetjük meg.


Előbb vagy utóbb azért az élet rendje felülkerekedik, és a fény mindig győz a sötétség fölött. Kövessük hát a fényt, bármilyen nehéz, sötét és rideg helyzetben vagyunk! És ne feledd, a belső fény, mely a naptól ered, és meleget, energiát ad minden élőlénynek kivétel nélkül, ott van benned is, minden egyes sejtedben! Csak kapcsolódj hozzá és engedd ragyogni!


Fotó: Bánfalvi Brigi

1 view0 comments

Comments


bottom of page