top of page
  • skatiyoga

🍁ÉVSZAKVÁLTÁS🍁

Updated: Oct 26, 2022

Napközben még jellemzően meleg van, de a harmatcseppes, csípősebb reggelek és a rövidülő nappalok már jelzik, hogy közeleg az ősz. Az ájurvédában ez a RITU SZANDHI, azaz az évszakok közötti átmenet időszaka, jelen esetben az őszi napéjegyenlőség (szeptember 23) előtt 7 nappal, illetve 7 nappal azután. Ebben a két hétben kimondottan fokozatosan érdemes kilépni az előző szezonból, és ezzel együtt lassan alkalmazkodni a következő szezon sajátosságaihoz, mert ha nem veszünk tudomást az átmenetről, vagy hirtelen megszakítjuk a folyamatot, nem "szoktatjuk" a szervezetet a változáshoz, az könnyen betegségekhez vagy allergiához vezet.

A nyár végéhez érve szervezetünkben felhalmozódott a hő- vagy Pitta-felesleg, különösen, ha nem ettünk a nyári hűsítő gyümölcsök és zöldségek kínálatából, vagy ha túl intenzív életmódot folytattunk, zsúfolt időbeosztással, kicsit sokat buliztunk, túl sokat napoztunk és hasonlók. Emellett felhalmozódhatnak azok a hűsítő, szárító hatások is (Váta), amelyek felé nyáron természetesen vonzódtunk. A Váta-Pitta egyensúlyhiány együttesen az erdőtűzhöz hasonlóan kiégő hatást eredményezhet. A Ritu Szandhi kéthetes időszakában ajánlott egy enyhe tisztítókúrát végezni, de ha erre nincs mód, akkor a következő pár tipp segíthet abban, hogy ráhangolódjon a testünk az őszre és felkészüljön az előttünk álló hidegebb hónapokra.


- Hallgass a test jelzéseire és VÁLTOZTASS AZ ÉTRENDEN! Az étvágy általában nő, ahogy lehűl az idő és csökken a hideg és könnyű ételek iránti vágy. Figyelj azonban a fokozatosságra, hogy éppen milyen az időjárás és a te saját hőmérsékleted, hideg-meleg érzeted! Fogyassz egy könnyű reggelit érett szezonális gyümölcsből vagy meleg kását. Egyre inkább kerüld a száraz gabonaféléket, a fehérjeszeleteket és a több összetevőből álló turmixokat. Csökkentsd a koffeint, a fehér cukrot, a fehér lisztet és az alkoholt. A nyári hőség eredményeként a májban felhalmozódott méreganyagok bőrproblémákat, érzelmi ingerlékenységet és emésztési zavarokat (pl. reflux) okozhatnak. A máj, a vékonybél és a vér tisztításához kiválóak a leveles zöldek, különösen Pitta testalkatúak számára. Miközben továbbra is élvezzük a nyári/őszi friss zöldségeket és gyümölcsöket salátákban és könnyű ételekben, estére már jobb kerülni a nyers ételek fogyasztását. Válts inkább főtt vacsorára, pl. grillezett zöldségek könnyű gabonával vagy egy jó leves, főzelék, amit jó pár órával lefekvés előtt illik elfogyasztani. Ahogy lehűl az idő, részesítsd előnyben az ősz által kínált élelmiszereket – alma, körte, szőlő, szilva, füge, tök, édesburgonya, jöhetnek majd lassan a nehezebb gyökérzöldségek, hüvelyesek.


- Amikor a hő és a szárazság felgyülemlik odakint a szabadban és a testen belül is, elengedhetetlen a folyamatos HIDRATÁLÁS. Figyeld a hideg-meleg váltakozását és aszerint variáld az italokat. Ha úgy érzed, még mindig túlsúlyban van a hő a szervezetedben, hűsítsd magad frissen facsart gyümölcslével vagy például egy rózsás lasszival (a rózsa különöen jól hűti a testet-lelket). Ha azonban már fázogatsz és inkább száraznak, hűvösebbnek érzed magad, érdemes egész nap inkább gyömbéres, citromos meleg vizet kortyolgatni, leváltva a jeges üdítőket és a fagylaltot. Ahogy egyre hidegebb lesz, töltsük fel a polcokat melegítő fűszerekkel és kezdjük el növelni ezeket (feketebors, kardamom, fahéj, gyömbér, szegfűszeg, kurkuma).

- Ha már ismered az Abhyanga olajos masszázst, itt az idő újra bevezetni a napi rutinba. Az idő lehűlésével ez a rituálé megvédi a bőrt a hidegebb hőmérséklet szárító hatásaitól. Nyár végén, kora ősszel a kókusz- vagy olívaolaj, később már inkább a szezámolaj a megfelelőbb. Ha épp nem jön össze az egész TEST OLAJOZÁSA, akkor legalább a főbb testnyílásokat olajozd be vagy használj ghít/tisztított vajat (orrnyílások, fülek, fejtető, köldök, vébélnyílás). - Ha még nem vezetted be az ájurvédikus TISZTÍTÓ REGGELI RUTINT, most nagyon jó alkalom elkezdeni, de ezt is lépésről-lépésre, hétről-hétre, hogy ne legyen drasztikus és megterhelő a változás. Kezdd például a nyelvkaparással és az olajzubogtatással! Vagy szintén hasznos az orrmosás, különösen légúti allergia vagy megfázás ellen.

- Jógában a FÖLDELŐ GYAKORLATOK a legjobbak, melyek nyugtatják mind a Vátát, mind a Pittát (lassú, mértékletes mozgás, meditáció, relaxáció, csendgyakorlat).

- Ez egy kiváló időszak az ÖSSZEGZÉSRE, takarítsd be saját gyümölcseid! Vedd számba, mi az, amit elértél ebben az évben, hol tartasz most és mit szeretnél még megvalósítani! Ugyanígy fontos az elengedés, szelektáld ki, amit már nem vinnél tovább, mert nem hasznos vagy ártalmas, és mint ahogy a fák könnyeden lehullatják leveleiket, engedd el te is, ami már nem szolgálja az egészséged!

- Lassulj le és gyönyörködj a természet csodáiban, a színekben, az illatokban, az ÁTMENETEK VARÁZSÁBAN!

Ahogy Albert Camus mondta: Az ősz egy második tavasz, amikor minden levél virággá válik.

Recent Posts

See All

Commentaires


bottom of page